Menu

Onderhoud Graniet

Graniet, best geschikt voor de keuken

Graniet is een zeer sterke en gunstige natuursteen die tegen zuren en vuil bestand is. Naast inox een van de weinige materialen waarop men voeding kan bereiden.

Er zit in graniet ook nog wel een verschil. De donkere soorten zijn minder gevoelig aan kleurverschillen. Als men bevoorbeeld een stuk citroen lang laat liggen op een licht granieten werkblad kan er wel een klein kleurverschil ontstaan.

Daarbuiten bestaat er ook een verschil in afwerking :

  • Gepolierde graniet : kleurvast en vlekbestedig maar krasgevoeliger
  • Verzoete graniet : minder vlekbestendig
  • Gebrande graniet : minder vlekbestendig, amper krasgevoelig

Zoals alle natuursteen is het best om de steen te impregneren, zo is deze meer vlekbestendig en minder poreus. 

Vlekken op graniet

Voor dagelijks onderhoud gewoon schoonmaken met doek, water en zeep. Gebruik zoals bij alle natuursteen een zeep die pH-neutraal is. Gebruik GEEN zuren (bvb: azijn), ammoniak, allesreiniger of schuursponsjes. Deze kunnen de bovenste laag aantasten. De ouderwetse groene zeep is heel geschikt voor graniet.

Als men een vlek heeft is het best deze zo snel mogelijk schoon te maken met een doek met water. Als het om een olievlek gaat reinigen met een beetje aceton. De boodschap is hier om altijd voorzichtig te zijn. Elke natuursteenbewerker heeft een andere graniet en behandeling. Sommige producten kunnen reageren op de aceton. ¨Probeer dit eerst uit op een kleine onzichtbare plaats.

Eens men de vlek heeft behandeld,  een aantal dagen wachten en dan kijken of de vlek is weggetrokken. In de meeste gevallen zal de vlek weg zijn.

Indien de vlek niet weg is verwijzen wij door naar de producten van Lithofin.
Zij hebben in hun gamma bepaalde producten voor bepaalde vlekken. Ook voor jaarlijks onderhoud en gewoon onderhoud van graniet bezitten zij zeer goede producten.